Lenkebygging er et maraton og ikke en sprint. Man må være forsiktig, systematisk og tålmodig for å oppnå stabile, langsiktige resultater.

Bjørn Are Solstad

Ekspert INNEN LENKEBYGGING og Ceo i Devenia Ltd.

Lenkebygging

Hva er lenkebygging?

Illustrasjon som viser hva lenkebygging er
Google og Bing ser på lenker fra andres hjemmesider som stemmegivning. Har man solide lenker til sitt nettsted oppnådd gjennom lenkebygging, antar de altså at siden er relevant for søket.

Etter at du har gjort en grundig SEO analyse og sjekket at du har optimalisert innholdet på hver side i forhold til SEO, er det på tide å skaffe til veie lenker til hver side som du ønsker skal være høyt plassert i søkemotorene ved hjelp av lenkebygging.

Aktiviteten man holder på med for å skaffe til veie lenker kalles hos oss fagfolk for lenkebygging. Det er mye begrepsforvirring innen vårt fag, også når det kommer til lenkebygging, så man kan også støte på ordene linker, links og backlinks. Personlig synes jeg lenkebygging er den enkleste og mest presise betegnelsen, men dette handler jo også litt om smak og behag og ikke minst vaner.

Hvor vanskelig er egentlig lenkebygging?

Teknisk sett er ikke lenkebyggingen spesielt vanskelig. Det er bare å få noen til å lenke til deg. I praksis er det derimot ikke lenkebygging riktig like lett har mange fått erfare. Dette henger sammen med mange ting, men jeg tror at dette med Nordmenns generelle vegring for å la noen tjene penger på de er noe av årsaken. Å lenke fra en blogg eller hjemmeside til et kommersielt produkt eller en tjeneste sitter ofte langt inne.

Lenkebygging på den tradisjonelle måten oppfattes ofte som spamming eller reklame, og dette mener mange er en uting.

Janteloven står sterkt i Norge, og dette fører til at det er generelt vanskelig å få noen med på å lenke til ditt produkt eller din tjeneste.

Denne lenkebyggingsguiden har som formål å gi deg en så fullstendig oversikt som mulig i forhold til å gi deg konkrete tips og gode idéer til hvordan du på egen hånd kan sette igang med og drive med lenkebygging. Skulle du etterhvert innse at dette er for vanskelig eller tidkrevende, vil du finne en lenke under guiden til mitt selskap som driver med lenkebygging på vegne av kunder på en profesjonell og ryddig måte. Men, guiden i seg selv er ikke nødvendigvis en salgskanal for mitt firma. Jeg vil gi deg alt du trenger for å komme igang med å bygge lenker uten noen ekstern hjelp fra oss eller andre seo firmaer som tilbyr lenkebygging profesjonelt.

Lenkebyggingsguide – tips til deg som skal bygge lenker

Skal en «slik går du frem» guide for lenkebygging ha noe for seg, må den nesten være detaljert nok til at den gir mening. Jeg vil derfor prøve å være detaljert nok til at guiden blir meningsfull, samtidig som jeg vil forsøke å unngå at det blir alt for innviklet.

Er dette virkelig nødvendig? Må vi virkelig bygge lenker? Er ikke dette bare tull?

Ofte når vi snakker med nye kunder, er dette et av de første spørsmålene vi får, og et spørsmål som mange stadig vender tilbake til. Er det virkelig nødvendig å ha en organisert, pågående lenkebyggingstrategi år etter år? Burde ikke bare Google «skjønne» selv at min side burde være på første plass når noen søker etter mitt produkt eller min tjeneste? Jeg har jo åpenbart det beste innholdet i følge meg selv!

«Akk ja, om verden bare var så enkel», pleier vanligvis å være mitt svar på dette.

Saken er den at Google har bare ti plasser å «by på» på den første siden med opplistinger av sider i indeksen sin. Så på en eller annen måte må de bestemme hvilke ti sider som skal dukke opp når folk søker etter informasjon. Gjennom å se på hvem som lenker til en artikkel eller et domene, tolker de signaler om hvor populært, oppdatert eller interessant en side, et produkt eller en artikkel er.

Hvordan samler jeg høykvalitets tilbakelenker for seo?

Under vil jeg gi deg noen konkrete tips til hvordan du får folk til å frivillig lenke til deg fra kvalitetssider. La oss se på noen måter å tjene lenker til nettstedet ditt.

Naturlige redaksjonelle lenker gjennom linkbaiting

Linkbaiting innebærer å få andre som har hjemmesider, blogger eller lignende til lenke til innholdet ditt etter eget ønske. For at noen skal ønske å frivillig lenke til innholdet ditt, må det være veldig bra. Det må være så godt at de vil dele det helt uten at noen har bedt de om å gjøre dette. Ved å produsere godt innhold og øke bevisstheten, vil du overbevise andre om å lenke til deg. Denne måten å få frivillige lenker handler mye om å skrive på en sånn måte at andre vil dele innholdet med sine lesere.

Publiser original forskning

En type innhold du kan publisere på nettstedet ditt for å tiltrekke deg høykvalitets tilbakelenker er original forskning. Utfør undersøkelser, bruk bedriftens data, produser casestudier, og opprett annet innhold som er fokusert på original forskning som ikke finnes på andre nettsteder. Når du publiserer original statistikk og data, vil andre nettsteder sannsynligvis lenke tilbake til din interessante og oppdaterte informasjon.

Gjesteblogging

Dette er fortsatt en av de mest populære metodene som også anses å være akseptabelt og er pålitelig. Produserer du godt innhold, kan du tilby deg å skrive på andres nettsider. Det er generelt akseptabelt å be om en lenke til nettstedet ditt nederst i artikkelen.

Gjør det enkelt å lenke til innholdet ditt

Å skape innhold av høy kvalitet vil forbedre sjansene dine til å få andre nettsteder til å lenke tilbake til sidene dine. Du kan forbedre disse oddsene ved å gjøre det enkelt for andre utgivere å lenke tilbake til nettstedet ditt. Bruk HTML-klare utdrag som andre utgivere kan kopiere og lime inn på deres nettsted og lenke til deg. Og bruk verktøy som setter inn en lenke tilbake til nettstedet ditt når brukere kopierer og limer inn innhold fra nettstedet ditt.

Bruk de riktige verktøyene

Tilbakelenker er en indikasjon på populariteten eller betydningen av et nettsted. Det er viktig for SEO fordi noen søkemotorer, spesielt Google, vil gi mer kreditt til nettsider som har et stort antall høykvalitets tilbakelenker. Så det siste tipset er å bruke de riktige verktøyene som Majestic.com for å få høye PR-tilbakelenker og en naturlig blanding av DoFollow & NoFollow lenker.

Håper disse tipsene for lenkebygging og linkbaiting hjelper deg. Lykke til! Har du spørsmål rundt lenkebygging, kan du ta kontakt med meg her.